Assalamualaikum..
Agaknya, kenapa ramai orang suka masak
kicap ye???.Pastinya setiap individu ada jawapan masing2kan..Bagi saya
masak kicap ni memang ada keenakan tersendiri ..Tak kiralah sama ada
olahan dari ayam, ikan mahupun daging.Kalau dah sebut masak kicap,
memang semua tunduk mengalah menjamahnya.Cukup2 berselera bila di atas
meja terhidang dengan resepi masak kicap macam ni..
Kiranya menu masak kicap ni memang dah
jadi menu wajip bulanan.Cuma mungkin cara penyediaannya ada sedikit
perbezaan, tapi tidak terlalu ketara kerana kebiasaannya lebih kurang
sama je.So, untuk menu mudah ni, bolehlah dilihat resepinya di bawah
bagi sesiapa yang baru berjinak2 nak menyediakan menu yang simple macam
ni.
AYAM MASAk KICAP
Oleh:rohaisha
Bahan-bahan:
1/2 kilo ayam
1 labu bawang besar | kisar
3 ulas bawang putih | kisar
1 tangkai cili merah | kisar
1 labu bawang besar | hiris bulat
1 tangkai cili merah | hiris
5 cm halia | ketuk
1 sudu kecil kicap soya pekat
Kicap manis secukupnya
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 cawan air
Lada putih kisar secukupnya
Garam
Cara:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan
kisar beserta hirisan bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan
halia hingga naik aroma.
2.Masukkan ayam, kacau rata.
3.Masukkan kicap pekat, kicap manis dan gaul rata.
4.Bubuh air, tutup kuali menggunakan tudung periuk dan renehkan sehingga ayam empuk.Sesekali dikacau alih.
5.Setelah masak perisakan dengan serbuk lada putih dan garam.Taburkan juga hirisan cili merah.Kacau rata.
6.Matikan api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan