Khamis, 23 Ogos 2012
Pemuda PAS cadang lesen memandu seumur hidup
Pemuda PAS cadang lesen memandu seumur hidup
Harakahdaily, | 23 Ogs 2012 |
KUALA LUMPUR: Terasa susah untuk memperbaharui lesen
memandu saban tahun. Apa kata jika ada tawaran supaya lesen memandu
hanya dibuat sekali sahaja tanpa perlu pembaharuan?
Begitulah lontaran idea yang dikemukakan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Nasrudin Hassan di Twitter pagi ini.
“Hari ini ramai yang beratur dan merungut sebab kena perbaharui lesen (memandu) saban tahun. Saya cadang selepas Pakatan Rakyat memerintah, beri lesen memandu seumur hidup tanpa perlu renew,” tulis beliau.
Menurut Nasrudin, memperbaharui lesen memandu adalah antara perkara yang membebankan rakyat terbanyak.
“Kenapa tidak lesen memandu dikeluarkan tanpa perlu renew?” tanya beliau.
Ketika dihubungi Harakahdaily untuk mengulas lanjut mengenai mekanisme cadangan beliau, Nasrudin berkata hanya pemandu bermasalah, seperti yang sering melanggar undang-undang trafik sehingga lesen tergantung perlu memohon lesen memandu semula secara berkala.
“Bagi pesalahlaku trafik yang memohon lesen memandu semula, lesen memandu berwarna lain boleh dikeluarkan untuk membezakan mereka, yang memerlukan mereka untuk renew berkala jika berkelakuan baik untuk tempoh tertentu,” kata beliau kepada Harakahdaily.
Namun, katanya mekanisme perlu diperhalusi tapi matlamat yang terpenting ialah mengurangkan beban rakyat dalam memperbaharui lesen memandu.
“Dahlah setiap tahun kena renew cukai jalan dan insuran kereta. Kini, apabila banyak saman, cukai jalan disekat maka kereta tidak boleh digunakan.
"Sebenarnya tidak ada keperluan untuk rakyat untuk memperbaharui lesen memandu, sekali dapat dah cukup, asalkan jaga kelakuan di jalanraya lesen memandu ini hidup,” katanya.
Cadangan itu setelah diperhalusi, kata Nasrudin akan dibawa beliau untuk dibincangkan bersama PAS Pusat dan seterusnya Pakatan Rakyat.
Begitulah lontaran idea yang dikemukakan Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia Nasrudin Hassan di Twitter pagi ini.
“Hari ini ramai yang beratur dan merungut sebab kena perbaharui lesen (memandu) saban tahun. Saya cadang selepas Pakatan Rakyat memerintah, beri lesen memandu seumur hidup tanpa perlu renew,” tulis beliau.
Menurut Nasrudin, memperbaharui lesen memandu adalah antara perkara yang membebankan rakyat terbanyak.
“Kenapa tidak lesen memandu dikeluarkan tanpa perlu renew?” tanya beliau.
Ketika dihubungi Harakahdaily untuk mengulas lanjut mengenai mekanisme cadangan beliau, Nasrudin berkata hanya pemandu bermasalah, seperti yang sering melanggar undang-undang trafik sehingga lesen tergantung perlu memohon lesen memandu semula secara berkala.
“Bagi pesalahlaku trafik yang memohon lesen memandu semula, lesen memandu berwarna lain boleh dikeluarkan untuk membezakan mereka, yang memerlukan mereka untuk renew berkala jika berkelakuan baik untuk tempoh tertentu,” kata beliau kepada Harakahdaily.
Namun, katanya mekanisme perlu diperhalusi tapi matlamat yang terpenting ialah mengurangkan beban rakyat dalam memperbaharui lesen memandu.
“Dahlah setiap tahun kena renew cukai jalan dan insuran kereta. Kini, apabila banyak saman, cukai jalan disekat maka kereta tidak boleh digunakan.
"Sebenarnya tidak ada keperluan untuk rakyat untuk memperbaharui lesen memandu, sekali dapat dah cukup, asalkan jaga kelakuan di jalanraya lesen memandu ini hidup,” katanya.
Cadangan itu setelah diperhalusi, kata Nasrudin akan dibawa beliau untuk dibincangkan bersama PAS Pusat dan seterusnya Pakatan Rakyat.
RESEPI NASI DAGANG
RESEPI NASI DAGANG
Bahan-bahan ( Untuk 25 orang makan )
- Untuk nasi:
- 1 gantang(2.7kg) beras wangi (eg: brand Sunwhite) dibasuh dan direndam selama 8 - 9 jam
- Segenggam bawang merah setelah dimayang ( lebih kurang 12 ulas)
- 1 - 2 inci halia (dihiris halus-halus panjang)
- 1 - 2 sudu besar halba
- Santan dari 3 biji kelapa ( santan pekat satu cetong(lebih kurang 900ml) dan santan cair satu setengah cetong)
- 1 sudu besar gula
- segenggam garam
- Untuk lauk:
- 4 ekor ikan tongkol yang besar direbus bersama satu keret besar nisan, segenggam asam gelugur dan garam secukup rasa, air rebusan disimpan untuk dimasukkan dalam masakan kuah nanti
- Untuk Kuah:
- 1 senduk nasi penuh serbuk ketumbar
- 1/2 senduk nasi serbuk jintan manis
- segenggam lengkuas setelah dihiris
- 1 inci kunyit hidup (atau 1 sudu besar kunyit serbuk)
- 1 labu bawang putih (yang besar)
- 2 inci halia
- 3/4 kilo bawang merah lebih sedikit
- 1 1/2 bungkus cili boh yang RM1.20 sebungkus
- kerisik dari 1/2 biji kelapa
- 4 keret besar nisan
- santan dari 4 biji kelapa ( kepekatan biasa, jangan cair)
- 2 inci kulit kayu manis
- Untuk Acar: 3 biji timun 1 batang karot 3 biji cili merah besar 2 potong nenas 1/4 kobis (setelah dipotong-potong digaul bersama garam gula dan cuka secukup rasa)
- Telur rebus: 12 - 13 biji
Cara-cara
- Cara-cara memasak kuah: semua bahan untuk kuah di'blender' kecuali kerisik, nisan, santan dan kulit kayu manis.
- masak santan hingga naik minyak sedikit barulah dicampur bahan-bahan yang diblender, kerisik, nisan dan kulit kayu manis.
- masak biar lama (api perlahan) bila santan surut separuh diisi air lagi hingga paras yang pertama, step ini diulang lagi selepas air surut separuh lagi baru letak ikan yang direbus bersama air rebusan dan separuh dari asam gelugur yang diguna untuk rebus ikan, air ditambah lagi sehingga paras pertama dan dimasak api perlahan sehingga kuah pekat dikacau sekali-sekali.( masak kuah makan masa lebih kurang 7 jam, dengan yang demikian kuah menjadi warna gelap dan tulang ikan reput macam sardin di dalam tin)
- Cara-cara memasak nasi: beras yang direndam 8 jam dibasuh dan dikukus kosong sehingga masak, kemudian diangkat dan digaul rata dengan santan cair, bawang merah yang dimayang dan halba.
- kukus sekali lagi hingga masak dan diangkat dan digaul bersama santan pekat (diperolehi dengan memerah santan menggunakan air masak)yang sudah dicampur gula dan garam. Nasi sudah siap.
- Bagi siapa yang kesuntukan masa boleh ikut cara saya memasak kuah, tapi kuahnya tak segelap yang original dan tulang tak sempat menjadi lembut.
LAKSA KELANTAN.
BAHAN KUAH LAKSA
:-)
5 ekor ikan kembong (resipi asal guna ikan selayang), siang, cuci bersih dan toskan*
1/2 camca besar gula*
1/2 camca teh garam*
Gula melaka sebesar ibu jari, dihiris*
2 cawan air*
1 keping asam gelugur*
4 cawan santan dari 1 biji kelapa
3 keping asam gelugor
1 genggam daun kesom (resipi asal tak letak)
Garam dan gula secukup rasa
4 biji bawang merah
1/2 inci halia
BAHAN LAIN :-)
Laksa secukupnya (mat guna laksa segar)
Hirisan halus timun
Taugeh, dibuang ekor
Hirisan bawang besar
Hirisan pucuk daun kesom
Hirisan kacang panjang (mat guna kacang buncis)
Sambal belacan ( 5 biji cili merah + 1 inci belacan + sedikit garam = tumbuk halus)
Belahan limau kasturi
CARA MEMBUATNYA :-)
5 ekor ikan kembong (resipi asal guna ikan selayang), siang, cuci bersih dan toskan*
1/2 camca besar gula*
1/2 camca teh garam*
Gula melaka sebesar ibu jari, dihiris*
2 cawan air*
1 keping asam gelugur*
4 cawan santan dari 1 biji kelapa
3 keping asam gelugor
1 genggam daun kesom (resipi asal tak letak)
Garam dan gula secukup rasa
4 biji bawang merah
1/2 inci halia
BAHAN LAIN :-)
Laksa secukupnya (mat guna laksa segar)
Hirisan halus timun
Taugeh, dibuang ekor
Hirisan bawang besar
Hirisan pucuk daun kesom
Hirisan kacang panjang (mat guna kacang buncis)
Sambal belacan ( 5 biji cili merah + 1 inci belacan + sedikit garam = tumbuk halus)
Belahan limau kasturi
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK KUAH LAKSA :- Rebus ikan kembong tadi bersama2 bahan bertanda (*) hingga ikan masak. Keluarkan ikan dan asingkan isi dari tulang. Kisar tulang ikan tadi bersama air rebusan dan tapis. Kemudian kisar pula isi ikan bersama bawang merah, halia dan 2 cawan santan. Tuang dalam periuk bersama stok ikan, baki santan, asam gelugor dan kacau rata. Bila mendidih, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masukkan daun kesom dan renih hingga kuah sedikit pekat, kacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- UNTUK LAKSA KELANTAN :- Masukkan secukup mee laksa dalam bekas sesuai. Tuang kuah laksa dan letak bahan2 ulam beserta sambal belacan dan belahan limau kasturi. Hidangkan segera....
RESEPI
SPAGHETTI DAGING
Bahan
Bahan
1
paket spaghetti
Air
Cara-cara
1. Panaskan air dalam periuk. Bila mendidih masukkan spaghetti.
1. Panaskan air dalam periuk. Bila mendidih masukkan spaghetti.
2.
Spaghetti direbus hingga lembut kemudian toskan dan gaul dengan sedikit minyak
zaitun.
Bahan-bahan
500gm daging kisar
1 tin besar pati tomato (puree)
1 biji bawang besar (sebaiknya yang kuning)
3 biji bawang putih
2 biji tomato yang besar
1 sudu teh oregano
1 sudu teh thyme garam (ikut citarasa masing-masing)
5 sudu makan tomato sos
2 sudu makan sos cili
2-3 sudu makan minyak zaiton/minyak masak/minyak jagung
500gm daging kisar
1 tin besar pati tomato (puree)
1 biji bawang besar (sebaiknya yang kuning)
3 biji bawang putih
2 biji tomato yang besar
1 sudu teh oregano
1 sudu teh thyme garam (ikut citarasa masing-masing)
5 sudu makan tomato sos
2 sudu makan sos cili
2-3 sudu makan minyak zaiton/minyak masak/minyak jagung
Cara Untuk Buat Sos
1.
Potong dadu bawang besar dan bawang putih.
2. Tomato di mesin dengan sedikit air.
3. Panaskan minyak (akak guna minyak zaiton) dalam 3 sudu makan.
4. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
2. Tomato di mesin dengan sedikit air.
3. Panaskan minyak (akak guna minyak zaiton) dalam 3 sudu makan.
4. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
5.
Masukkan daging kisar dan kacau sehingga daging masak dan masukkan tomato kisar
dan tomato puree bersama-sama 1 tin air. Masukkan garam.
6. Masukkan juga oregano, thyme dan cili sos dan sos tomato dan biarkan mendidih dengan api perlahan.
9. Biarkan sos mendidih sehingga 10-20 minit (pekat) dan rasa dulu (agak-agaklah yer) barulah di padamkan api dan makan bersama spageti.
6. Masukkan juga oregano, thyme dan cili sos dan sos tomato dan biarkan mendidih dengan api perlahan.
9. Biarkan sos mendidih sehingga 10-20 minit (pekat) dan rasa dulu (agak-agaklah yer) barulah di padamkan api dan makan bersama spageti.
Nasi Dagang Gulai Darat Ayam
Nasi
Dagang Gulai Darat Ayam
Bahan-bahan
( 4-6 orang )
- --->Bhn nasi dagang<---
- ½ kg beras nasi dagang
- 1 genggam beras pulut
- 3 ulas bwg merah + 2 ulas bwg putih + 1.5 inci halia + 1btg serai(semua dihiris nipis & kecil2)
- ¾ cawan pati santan
- 2sdk halba (fenugreek)
- --->Bhn gulai ayam masak darat<---
- ½ ekor ayam (potong ikut saiz disukai)
- 2 sdb rempah/awas darat
- 2sdb kerisik (fried grated coconut)
- * 6-7 ulas bwg kecil
- * 3-5 ulas bwg putih
- * 1 – 1.5inci kunyit hidup (turmeric)
- * 1 – 2 inci lengkuas (galangal)
- :: semua bhn2 * ditumbuk/kisar halus ::
- 1½ sdb (atau lebih) cili kering kisar (atau pun cili kering dikisar sekali dgn bhn2 di atas).
- 1sdk biji ketumbar (coriander -disangai sekejap kemudian ditumbuk halus).
- Santan kelapa (utk kuah, airnya agak2 supaya ayam semua terendam dalamnya)
- Cili muda dan/atau merah (belah dua)
- --->Bhn sambal kelapa (atau dipanggil sambal “nyo”)<---
- Kelapa parut dalam ½ - ¾ cwn
- 2 ulas bwg merah + 1 ulas bwg putih + ½ inci halia + 1 batang serai (semua dihiris nipis2).
- Sedikit manisan(ganti gula melaka jika tiada) & garam
Cara-cara
- --->Cara masak nasi dagang<---
- Rendam beras nasi dagang + beras pulut semalaman.
- Kukus beras hingga empuk/masak (Tiap kali masak lupa nak setkan masa, mgkn dlm 40minit kut).
- Bila dah ready, bawa keluar dr kukusan, letak nasi dagang tu dalam mangkuk besar. Arun beras dgn santan, dan bhn2 hiris serta halba. Siap arun, masukkan balik dalam kukusan, kemudian kukus semula dalam 10-15min. Bila siap kukus, angkat dan letak dalam mangkuk.
- --->Cara masak gulai darat ayam<---
- Dalam periuk/kuali, masukkan dulu rempah/awas darat, bhn2 kisar bertanda *, serbuk cili dan serbuk ketumbar, serta campurkan 3sudu besar santan. Kemudian baru nyalakan api dapur, kacau2kan bhn2 dalam kuali/periuk tadi buat beberapa ketika, bila dah bercampur sebati dan agak2 mendidih sekejap baru masukkan santan ke semuanya. Kemudian masukkan ayam. Gaul rata. Bila ayam 3/4 masak, tambah kerisik, garam & gula secukupnya. Dan tmbh cili muda, then biar kuahnya memekat sikit dan ayam empuk baru angkat.
- --->Cara buat sambal kelapa<---
- Campurkan kelapa & bhn2 hirisan dlm kuali dan gorengkan tnpa minyak. Dgn api sederhana, kacau2 tanpa henti buat 2-3min.
- Kemudian tambah manisan & garam, rasa utk dptkan rasa sambal tu masin2 manis. Kacau2 buat 1-2min dan angkat.
Bila
sambal dah kurang panas sket, kisarkan tp skejap aje, jgn smpai halus.
- --->Nota: Ni optional, rebus 2-3bj telur, rendamkan skali dalam gulai ayam td.
GULAI IKAN TONGKOL
Bahan utk gulai ikan:
1 ekor ikan tongkol (Ikut citarasa)
1 biji bawang besar dihiris
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia
1 in lengkuas*
1 in kunyit*
2 sudu makan ketumbar*
1 sudu makan jintan manis* (Semua bahan*dikisar halus)
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan rempah kari
4 keping asam gelugur
1 biji timun dibelah potong kecil
5 biji cili api
Santan secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Caracara:
Tumis bawang besar hingga layu kemudian semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan cili kisar. Kacau hingga naik minyak.
Masukkan santan, asam gelugur dan ikan.
Masukkan garam dan timun.
Sedia dihidang.
1 ekor ikan tongkol (Ikut citarasa)
1 biji bawang besar dihiris
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 1/2 in halia
1 in lengkuas*
1 in kunyit*
2 sudu makan ketumbar*
1 sudu makan jintan manis* (Semua bahan*dikisar halus)
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan rempah kari
4 keping asam gelugur
1 biji timun dibelah potong kecil
5 biji cili api
Santan secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Caracara:
Tumis bawang besar hingga layu kemudian semua bahan yang dikisar hingga wangi.
Masukkan rempah kari dan cili kisar. Kacau hingga naik minyak.
Masukkan santan, asam gelugur dan ikan.
Masukkan garam dan timun.
Sedia dihidang.
Bahan utk acar:
1 btg timun
1 btg carrot dipotong halus
3 biji cili api dihiris halus
2 sudu makan cuka
Garam dan gula secukupnya
BAHAN KUAH LAKSA :-)
5 ekor ikan kembong (resipi asal guna ikan selayang), siang, cuci bersih dan toskan*
1/2 camca besar gula*
1/2 camca teh garam*
Gula melaka sebesar ibu jari, dihiris*
2 cawan air*
1 keping asam gelugur*
4 cawan santan dari 1 biji kelapa
3 keping asam gelugor
1 genggam daun kesom (resipi asal tak letak)
Garam dan gula secukup rasa
4 biji bawang merah
1/2 inci halia
BAHAN LAIN :-)
Laksa secukupnya (mat guna laksa segar)
Hirisan halus timun
Taugeh, dibuang ekor
Hirisan bawang besar
Hirisan pucuk daun kesom
Hirisan kacang panjang (mat guna kacang buncis)
Sambal belacan ( 5 biji cili merah + 1 inci belacan + sedikit garam = tumbuk halus)
Belahan limau kasturi
CARA MEMBUATNYA :-)
5 ekor ikan kembong (resipi asal guna ikan selayang), siang, cuci bersih dan toskan*
1/2 camca besar gula*
1/2 camca teh garam*
Gula melaka sebesar ibu jari, dihiris*
2 cawan air*
1 keping asam gelugur*
4 cawan santan dari 1 biji kelapa
3 keping asam gelugor
1 genggam daun kesom (resipi asal tak letak)
Garam dan gula secukup rasa
4 biji bawang merah
1/2 inci halia
BAHAN LAIN :-)
Laksa secukupnya (mat guna laksa segar)
Hirisan halus timun
Taugeh, dibuang ekor
Hirisan bawang besar
Hirisan pucuk daun kesom
Hirisan kacang panjang (mat guna kacang buncis)
Sambal belacan ( 5 biji cili merah + 1 inci belacan + sedikit garam = tumbuk halus)
Belahan limau kasturi
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK KUAH LAKSA :- Rebus ikan kembong tadi bersama2 bahan bertanda (*) hingga ikan masak. Keluarkan ikan dan asingkan isi dari tulang. Kisar tulang ikan tadi bersama air rebusan dan tapis. Kemudian kisar pula isi ikan bersama bawang merah, halia dan 2 cawan santan. Tuang dalam periuk bersama stok ikan, baki santan, asam gelugor dan kacau rata. Bila mendidih, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Masukkan daun kesom dan renih hingga kuah sedikit pekat, kacau sekali sekala. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- UNTUK LAKSA KELANTAN :- Masukkan secukup mee laksa dalam bekas sesuai. Tuang kuah laksa dan letak bahan2 ulam beserta sambal belacan dan belahan limau kasturi. Hidangkan segera....
Langgan:
Catatan (Atom)