http://yongsukakuning.blogspot.com, | 06 Okt 2013 |
MAKANAN ZAMAN PEMERINTAHAN JEPUN? |
Tentu ramai yang tahu ubi kayu sebagai
makanan orang miskin. Tetapi, ramai tidak tahu ubi kayu adalah makanan
yang baik untuk dimakan semasa menjalani ibadah puasa. Ini kerana ubi
kayu mengandungi ciri-ciri tambahan yang baik untuk diet disebabkan
sifat-sifatnya yang sihat. Antaranya:
SUMBER TENAGA:
Sebenarnya inilah sebab utama kenapa
makan ubi kayu itu baik semasa kita berpuasa. Ini kerana ubikayu
mengandungi sumber kesihatan yang tinggi dengan karbohidrat dan kanji
untuk menyiapkan badan kita dengan tenaga yang banyak. Tambahan pula
ubikayu memiliki kadar kolesterol dan lemak yang rendah. Maknanya, ia
adalah makanan yang baik untuk dimakan apabila kita mahu menambah berat
badan secara sihat.
KANDUNGAN MINERAL:
Ubi kayu mengandungi mineral seperti
kalsium, fosforus, kalium dan magnesium. Walaupun kuantitinya rendah,
ia boleh digunakan untuk bancuhan mengganti bahan-bahan lain seperti
susu. Ia amat kaya dengan zat besi dan vitamin B termasuk asid folik
yang amat penting bagi ibu-ibu yang hamil.
Daun muda ubi kayu (pucuk ubi) adalah
sumber protein pemakanan dan vitamin K. Vitamin-K mempunyai peranan
yang berpotensi dalam struktur jisim tulang dengan menggalakkan
aktiviti perawatan dalam tulang. Ia juga berupaya memainkan peranan
dalam rawatan pesakit Alzheimer dengan menghadkan kerosakan neuron di
dalam otak.
Ubi Kayu adalah sumber sederhana kumpulan
B-kompleks vitamin seperti folates, thiamin, pyridoxine (vitamin B-6),
riboflavin dan asid Pantothenic.
SERAT:
Kita semua tahu betapa pentingnya memakan
serat yang cukup. Ubi kayu adalah salah satu makanan yang mempunyai
sejumlah serat pemakanan yang benar-benar baik, yang boleh membantu
untuk mengurangkan kolesterol, mengurangkan kadar kanser kolon serta
membantu mencegah penyakit seperti diabetes dan penyakit jantung.
CIRI PENYEJUKAN:
Tidak banyak penyelidikan yang boleh
dijadikan rujukan untuk menyokong ciri ini, tetapi perubatan
tradisional India telah lama menggunakan ubi kayu yang digabungkan
dengan beras untuk membantu menyejukkan badan. Gabungan dengan nasi
diperlukan kerana ubi sahaja tidak memiliki ciri-ciri kesihatan yang
lengkap. Oleh itu, walaupun ubi kayu mungkin menjadi makanan tambahan
yang sihat untuk diet, ia hanya diperlukan untuk menjadi sebahagian
daripada diet dan bukan keseluruhan diet. Maknanya, jangan makan ubi
kayu sahaja.
Ubi kayu bebas daripada gluten. Dalam
hubungan ini orang yang mengidap penyakit celiac (sejenis penyakit
yang membawa kepada kerosakan usus kecil and gangguan penyerapan
nutrien daripada makanan), tidak boleh menerima (cannot tolerate)
gluten. Makan ubi kayu menjadi alternatif untuk orang yang alah kepada
makanan dari tepung gandun yang mengandungi banyak gluten. Ubi kayu
mungkin mengandungi gluten jika diperoses bersama bahan yang ada gluten
seperti digoreng dengan minyak masak yang tercemar dengan gluten.
UBI GETUK ORI LEBIH BAIK DARI YANG DIGORENG |
CIRI-CIRI LAIN:
Linamarin ialah sejenis bahan cynogen
(racun) yang ada pada daun dan ubi berfungsi melindungi pokok dan ubi
kayu dari dimakan oleh serangga atau haiwan. Daun ubi kayu mengandungi
lebih linamarin berbanding dengan ubi.
Untuk membuang kandungan cyanogen ini,
daun muda dan ubi kayu hendaklah diperoses dengan betul sebelum
dimakan. Maknnya tidak boleh dimakan mentah. Ketika dimasak, cyanide
yang terbentuk akan dilepaskan ke udara kerana toksin ini tidak menentu
(volatile) sifatnya, dan tidak tinggal di dalam makanan. Kaedah
pemprosesan yang betul memastikan kandungan cyanogen dalam ubi kayu
berada dalam kadar yang boleh diterima.
Ubi kayu juga mengandungi tahap yang
phyto-kompaun yang dikenali sebagai saponin yang bertindak sebagai
steroid semula jadi. Apabila kompaun diekstrak dari ubi kayu ia membuat
sabun yang sempurna semula jadi atau syampu.
Saponin membantu untuk mengurangkan
keradangan terutamanya di bahagian sendi dan di dalam badan secara
umum. Ubi kayu sering digabungkan ke dalam formula untuk merawat
keadaan radang seperti keadaan artritis dan reumatoid. Kajian menyebut
bahawa ubi kayu mempunyai keupayaan untuk memecahkan deposit mineral
dan bukan organik. Maknanya ia membantu untuk memecahkan atau
menghalang terbina kapur batu karang, batu karang hempedu atau
kalsifikasi sendi. Kerana ciri-ciri anti-radang, ia juga boleh membantu
dalam usaha pemulihan bagi gejala seperti radang prostat.
Orang yang mendapat protein yang sedikit
atau tiada dalam diet lebih mudah terdedah kepada keracunan cyanide,
kerana kekurangan asid amino yang diperlukan akan menyebabakan
kegagalan dalam membantu menyahtoksik racun.
Orang zaman dahulu makan ubi kayu dengan
kelapa. Tujuannya untuk menyahkan sisa racun dalam ubi kayu tersebut.
Ini kerana kelapa mengandungi protein yang boleh memainkan peranan
anti-toxic ini. Ia juga menjadikan ubi kayu lebih enak. Ubi kayu juga
boleh dimakan dengan sambal belacan, budu, cencaluk dan ikan kering.
Semua makanan tradisional tersebut mempunyai khasiat yang tinggi. Hebat
datuk nenek kita kan?
KESIMPULAN:
Tidak ada satu bahan harus dianggap
sebagai sumber makanan untuk semua atau dapat merawat semua - ia perlu
digunakan bersama-sama dengan pelbagai tumbuhan lain.
Penyelidikan untuk menghasilkan ubi dengan kadar linamarin yang terkawal dan khasiatnya yang lain masih berterusan.
Oleh kerana ubi kayu boleh meransang
fungsi otak, Melayu mudah lupa tiada kaitan dengan makan ubi kayu. Tapi
mungkin ada kaitan dengan makanan dari restoran Fast-Food.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan