Mereka yang berpangkat doktor
menyarankan kita supaya mengelakkan dari memakan daging kambing, kerana
daging kambing boleh menyebabkan panas badan. Ada juga doktor yang
mengatakan kandungan lemak dan kolesterol pada daging kambing tinggi
serta seringkali daging kambing dituding sebagai penyebab darah tinggi
dan sakit jantung.
Sebenarnya, daging kambing adalah
makanan kegemaran Rasulullah S.A.W. Setiap sunnah nabi mesti ada
kelebihannya. Oleh kerana orang barat (yahudi) tidak mahu kita ikut
sunnah nabi, pelbagai kenyataan mereka keluarkan. Tetapi hakikat
sebenarnya banyak manfaat, khasiat dan kesan daripada kambing sama ada
memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar terapi kambing.
Daging kambing adalah daging yang paling baik
Kajian dari Persatuan Jantung
Amerika menyatakan, daging kambing baik untuk mereka yang mempunyai
masalah berkaitan jantung. Ini disebabkan daging tersebut tinggi
kualiti proteinnya dengan nisbah kandungan lemak yang sihat. Struktur
molekul daging kambing yang berbeza menjadikan daging kambing lebih
mudah dihadam. Ia juga amat sesuai untuk mereka yang menjaga kesihatan.
Bukan setakat itu sahaja, malah jika dibandingkan, daging kambing
mengandungi zat besi dan kandungan potasium yang rendah kandungan
mineralnya. Dagingnya lebih pejal dan lebih rendah kalori daripada
daging lembu dan ayam tanpa kulit. Kesemua asid amino yang diperlukan
ada di dalam daging kambing.
Pengurai Kolestrol Tepu
Daging kambing yang rendah kandungan
protinnya menjadikan ia terkecuali daripada membentuk sebarang ikatan
kolestrol akibat amalan pemakanan yang tidak sihat.
Ikatan kolestrol tepu boleh
dielakkan sekiranya Omega 3 terdapat di dalam darah, tetapi Omega 3
tidak mampu mengurai kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan
hidrogen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan
ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang
terbentuk dalam badan tidak boleh diurai dengan sebarang bahan melainkan
dengan kolestrol kambing sahaja.
Vitamin C dan chitosan yang
digunakan untuk menyelaputi protein boleh mengakibatkan pembentukan
kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia diserap oleh darah. Sekiranya
kandungan kolestrol tepu jenis ini banyak terdapat didalam darah, ia
boleh mengakibatkan masalah jantung.
Sodium yang digunakan untuk mengawet
daging serta untuk menyedapkan rasa daging akan membentuk kolestrol
tepu yang halus. Biasanya kaedah ini digunakan untuk membuat daging
burger. Selain itu memakan makanan yang tinggi protein yang dicampurkan
dengan perasa makanan seperti MonoSodium Glutamat (MSG) juga akan
membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia boleh dipam naik ke
bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia boleh menyebabkan strok .
Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti
Kolestrol kambing boleh menguraikan
kolestrol dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit darah tinggi.
Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol
tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit darah tinggi
yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat
peningkatan isipadu darah seperti pening.
Walaupun daging kambing bertindak
sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang
tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar
tidak mengambil daging kambing sebagai terapi. Tetapi bagi mereka yang
tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar
mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah
tinggi.
Lemak di bawah permukaan kulit
terbentuk akibat kolestrol yang gagal dicerna oleh hati. Ia akan
menyebabkan masalah obesiti (kegemukan) jika terdapat dalam jumlah yang
banyak. Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami
masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening
kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing.
Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam
badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran
seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.
Mencantikkan Kulit
Vitamin C semulajadi yang tidak
teroksida juga terdapat dalam daging kambing. Vitamin C tidak teroksida
amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit. Vitamin C yang
tidak teroksida akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi
hempedu serta mencantikkan kulit.
Pengambilan protein yang secara
berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan
mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk
tenaga. Proses ini akan mengakibatkan kulit kelihatan hangus dan gelap
sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari. Vitamin C daripada daging
kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak
balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.
Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang lebih putih dan cantik.
Meningkatkan Rasa Kasih Sayang Dan Kegembiraan
Sistem darah (NW18) berkaitan dengan
kawasan Thalamus (NW3). Thalamus berfungsi sebagai penjaga kasih
sayang. Sistem darah yang sihat dan kuat akan memastikan bahagian
Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan perasaan kasih sayang.
Jantung akan menjadi lebih lembut
dan lancar pergerakannya apabila menerima kolestrol daging kambing.
Jantung yang lembut akan mewujudkan perasaan yang gembira. Jantung yang
lancar pergerakannya akan mudah tersentuh dan terpesona dengan sesuatu
yang mengusik perasaannya. Oleh itu ia akan membahagiakan dan
mewujudkan perasaan kecintaan (kasih sayang).
Mereka yang mengamalkan pemakanan
daging kambing akan merasa tenang dan gembira serta mudah merasa
getaran kasih sayang. Amalkanlah pemakanan daging kambing sekiranya
menghadapi masalah sukar merasai nikmat kasih sayang dan getaran
kecintaan.
Inilah tipu helah yahudi untuk menjatuhkan umat islam terutamanya.
Wallahu'Alam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan