Resepi
bekal sofea ke sekolah
Hari ; jumaat
Sup ayam sofea
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam, anggaran 1.2 kg
3 - 4 biji kentang
1 kiub ayam "maggi (optional)
1/2 inci lengkuas, dititik
1 pokok daun sup, kerat 3
1 camca besar bawang goreng
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
BAHAN KISAR HALUS :-)
2 camca besar ketumbar
3/4 camca teh jintan halus
3/4 camca teh jintan kasar
1 1/2 camca teh lada hitam biji
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
CARA MEMBUATNYA :-)
1 ekor ayam, anggaran 1.2 kg
3 - 4 biji kentang
1 kiub ayam "maggi (optional)
1/2 inci lengkuas, dititik
1 pokok daun sup, kerat 3
1 camca besar bawang goreng
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Hirisan daun sup/daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
BAHAN KISAR HALUS :-)
2 camca besar ketumbar
3/4 camca teh jintan halus
3/4 camca teh jintan kasar
1 1/2 camca teh lada hitam biji
1 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ayam dipotong pada saiz sederhana, selalu untuk sup ayam dipotong kecil sedikit, cuci bersih, toskan. Kentang dikupas, belah 4 setiap biji (bergantung pada saiz kentang), cuci dan rendam. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan goreng hingga harum, tambah lengkuas dan bahan kisar halus. Masak hingga pecah minyak. Masukkan ayam dan kentang (toskan dahulu), gaul rata dan biar ayam kecut.
- Tuang air secukupnya (anggaran 2+ liter), masukkan daun sup yang dikerat 3 dan 1 camca besar bawang goreng. Tambah sedikit garam dan biar mendidih. Kemudian kecilkan api dan biar masak perlahan. Tambah kiub ayam, jika guna. Kacau rata.
- Bila kentang empuk dan ayam masak, tambah garam secukup rasa. Boleh matikan api. Hidangkan dengan menabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng. Boleh dimakan begitu sahaja atau dengan nasi, ketupat, mee hoon, mee kuning dan roti..ikut suka hati koo orang yeaa....
Resepi Bihun Sup
1 bungkus Mihun
100-200 g taugeh ( celur )
Daun sup
Daun Bawang
Bawang goreng
Fish cake/ fish ball ( di potong dan di goreng) – option
Cara membuatnya
1. Rendam bihun hingga lembut.
2. Celur bihun dalam air panas.
3. Sementara tu siapkan sup dan sambal kicap.
Untuk Sup Ayam
1 ekor ayam ( potong 4 dan di bersihkan)
5 -6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1-2 inci halia ( ikut saiz)
1 sudu besar lada putih
1 sudu kecil campuran jintan manis dan jintan putih
3 kuntum bunga lawang
2 kulit kayu manis
4 biji pelaga
1 sudu besar rempah sup ( serbuk)
1 sudu makan rempah kurma (option – jika suka sup lebih berempah)
garam
sedikit perasa/kiub ayam – option
Cara penyediaan
1. Tumbuk lada putih, jintan, halia, bawang merah dan bawang putih.
2. Kemudian tumis kayu manis, bunga lawang, pelaga dan bahan tumbuk hingga wangi dan kering airnya.
3. Masukkan, semua rempah, air hingga 3/4 periuk dan ayam. Masak hingga ayam empuk.
4. Sesuaikan rasanya. Tutup api.
5. Keluarkan ayam. Siat kecil2 isinya kemudian hidangkan dengan bihun celur tadi.
6. Tulang ayam dimasukkan semula dalam sup, Reneh dengan api perlahan.
Untuk Sambal kicap
10-20 biji cili api
1 ulas bawang putih
2 sudu makan gula
1 sudu kecil garam
4 sudu besar kicap manis ( boleh tambah jika pekat sangat)
Cara penyediaan
1. Tumbuk lumat cili padi, bawang putih, garam gan gula.
2. Masukkan kicap manis dan kacau sebati hingga gula dan garam benar2 larut.
3. Hidang kan bersama bihun celur, kuah sup dan bahan2 lain.
Hari ; RABU
MAKARONI SUP
Bahan-bahan
500 gm makaroni
300 gm daging atau isi ayam (kalau nak letak udang pun boleh)
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
2 sudu rempah sup
1 cawan tomato soup
1 sudu besar cili giling
2 biji kentang
1 batang karot
sedikit halia
sedikit lada hitam
sedikit daun bawang
sedikit daun sup
sedikit bawang goreng
Cara memasak
1. Rebus makaroni hingga lembut kemudian toskan.
2. Daging dibersihkan dan dipotong kecil-kecil.
3. Bawang besar, bawang putih, halia dihiris halus-halus.
4. Kentang dan karot dipotong dadu (kecil-kecil)
5. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia.
6. Bila bawang telah garing, masukkan cili giling dan tomato soup. Biarkan sekejap hingga pecah minyak.
7. Masukkan rempah soup dan lada hitam. Tambah sedikit air jika perlu. Masukkan daging dan masak hingga daging empuk.
8. Masukkan kentang dan karot dan tambah air seperti buat sup biasa. Biarkan mendidih atau sehingga kentang empuk.
9. Masukkan garam secukup rasa dan tutup api.
10. Masukkan sedikit makaroni ke dalam mangkuk dan bubuh kuah soup. Hiaskan dengan daun sup, daun bawang dan bawang goreng di atasnya. Sedia untuk dimakan. Lebih sedap dimakan panas-panas.
HARI : SELASA
MEEHON GORENG SOFEA
ahan-bahan ( 15org )
- 400g mee hoon
- 100g daging
- 10 ekor udang
- 6 ulas bawang putih
- 4sb sos tomato
- 2sb sos cili
- 1sb sos tiram
- 5sb minyak masak
- garam,gula & ajinomoto
- 1/2sb cuka
- 1 cawan air panas
- 1 batang lobak - potong memanjang dan nipis
- kobis - hiris nipis2
- 200g taugeh
Cara-cara
- Mee hoon direndam 20minit dan di toskan. Daging dipotong kecil2, udang buang kulit. Bwang putih tumbuk lumat.
- Panaskan minyak, tumis bawang putih naik bau, Masukkan udang dan daging, gaul rata. Bila nmpak dah kering masukkan sedikit air dan tumis sampai daging lembut, lebih kurang 10minit.
- Masukkan sos cili,sos tomato,sos tiram,cuka,gula,garam & ajinomoto. Kacau lagi dan rasa apa yg kurang, adjust mana yg patut. Bila rasa dah cukup masukkan air panas.
- Dah menggelegak masukkan lobak, kobis dan mee hoon. Gaul biar semua sekata. Bila nmpak kering masukkan air sikit2 hingga mee lembut. Rasa jika ada yg terkurang leh adjust skit2 sbb rasa akan kurang bila tambah air.
- Bila rasa dah ok, masak mee hoon nih lagi 10 minit atau hingga nmpak gebu. Tutup api dan masukkan taugeh,gaul biar sekata. Dalam gambar xda sbb kat umh xda stok taugeh.
- Hias dgn daun bawang,bawang goreng & lada merah yg dipotong menyerong.
- *** Kalau nk mee nih pedas, lepas tumis bwg putih masuk pes lada pastu br masuk udang & daging.
Ingredients:-
400g mee hoon direndam hingga lembut
*50g udang kering direndam
*3 biji bawang putih
*11/2 biji bawang besar
4 sudu besar taucu di tumbuk kasar-dibilas supaya kurang masin
5 sudu besar cili kisar
udang sederhana besar
sawi secukupnya
taugeh secukupnya
garam (kalau perlu) & perasa secukupnya
(*bahan kisar)
Hiasan:-
tauhu goreng dihiris (optional)
daun kucai-(optional) -
telur dadar yang dihiris halus-( saya tak buat)
jus limau
cili jeruk
bawang goreng
Method:-
Tumis bawang putih & bawang besar kisar hingga naik bau.Masukkan cili kisar kacau rata dan biarkan hingga garing. Masukkan udang kering , udang dan kacau rata. Masukkan taucu , biarkan seketika, masukkan perasa & garam jika perlu. Gaul kan batang sawi hingga agak lembut baru masukkan daunnya, masukkan mee hoon yang telah direndam tadi dan gaul hingga sebati dengan perencah..agak2 sudah sebati masukkan taugeh, gaul hingga rata.Kalau nak gaulkan dengan tauhu pun boleh juga. Matikan api, taburkan daun kucai, hirisan telur dadar, perahan jus limau, cili jeruk dan bawang goreng. Siap untuk dihidang.
Mee goreng
Bahan-bahan ( i bungkus mee kuning -4 org makan )
- mee kuning satu bungkus
- 4 ulas bawang putih
- 2 ulas bawang merah
- cili boh @ cili mesin sendiri
- garam x payah taruk sbb kekadang mee ni dah masin
- gula,kicap hitam,
- tauge - utk satu bungkus mee saya biasa gunakan 50sen tauge
- fishball,udang,daging yang sudah siap direbus sampai empuk dan diambil airnya
- sedikit cili sos
Cara-cara
- Seperti biasa ..panaskan minyak dan tumiskan bebahannya..
- Tumis bawang putih dan bawang merah,sehingga nampak agak garing
- Masukkan daging,fishball,udang..cili sos,dan cili boh..boleh ditambah kan dengan air daging tadi
- Tambahkan gula dan perasa..kalo rase nak masin boleh taruk kicap cair ..sedikit saja,sbb mee sememangnya sudah masin
- Last..taruk tauge..kacau kacau dan balik balikkan mee..
- Ok...dah sedia untuk dimakan..
HARI : ISNIN
|
MENU SOFEA KE SEKOLAH
HARI
|
MENU
|
ISNIN
|
NASI GORENG KAMPUNG
|
SELASA
|
MEE HOON GORENG
|
RABU
|
MAKARONI SUP
|
KHAMIS
|
MEE GORENG/SAYUR CAMPUR
|
JUMAAT
|
SUP AYAM
|
Ayam percik
Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1 sekor ayam yang dipotong 4
- 1 1/2 cawan santan pekat
- 2 biji bawang putih
- 1 labu bwg besar
- 2 cm halia
- 2 batang serai
- 1 camca kecil ketumbar
- 1/2 camca kecil jintan putih
- 1/2 cawan tepung beras
- sedikit air asam jawa@asam keping
- cili kering (optional... kalau nak kuah merah)
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
- Blend bawang,halia,serai,ketumbar,jintan...pastu peraplah dlm 1/2 jam.
- masukkan ayam diperap bersama tepung beras yang digaul sekali ngan santan beserta bahan lain ke dlm periuk dan masak sehingga ayam agak2 3 suku masak dan kuah agak pekat.
- angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
- bakar dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
- hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2
Tiada ulasan:
Catat Ulasan